More

  Antreprenoriat Civic – Cristian-Mihai Dide – Protestele de stradă ca formă de participare Civica

  Cu totii avem drepturi, dar si obligatii. Foarte putina lume se implica in actiuni civice care ar trebui sa ii ajute pe ceilalti. Traim intr-o comunitate si trebuie sa ne fie bine tuturor. Atunci cand vrem sa analizam si sa rezolvam diferitele probleme dintr-o comunitate, trebuie sa punem accent in egala masura si pe problema sociala.

  Cristian-Mihai Dide este presedintele ONG-ului Evoluție În Instituție, infiintat la scurt timp dupa incendiul din Colectiv, ca urmare a unei reconfirmari ca este nevoie de profesionisti in institutiile statului si o constientizare ca fenomenul coruptiei generalizate face victime. Misiunea asociatiei este sa monitorizeze si sa controleze, din punct de vedere civic, institutiile statului. Membrii sai, care au acumulat experienta profesionala in parte de antreprenoriat sunt dispusi sa impartaseasca din cunostintele lor cu institutiile statului pentru a le ajuta sa progreseze.


  Sunt Cristian-Mihai Dide, cel mai amendat protestatar, asa cum sunt deseori numit. De fapt, sunt un antreprenor civic si unul dintre cei mai activi protestatari din strada. Amenzile reprezinta dovada ca actiunile mele sunt deranjante pentru actuala coalitie de la guvernare, de jandameria isi asuma sa fie acuzata de politie politica.

  Sunt baiatul cu laserul, cel ce pune #REZIST la Congresul lui Dragnea sau la spotlight-ul lui Firea.

  Am o firma care se ocupa de sisteme de siguranta in incendiu, de care nu ma mai ocup, pentru ca antreprenoriatul civic imi consuma tot timpul.

  In momentul de fata, ONG-ul Evoluție În Instituție si-a asumat preluarea majoritatii amenzilor primite de protestatari. Astfel, se ocupa de contestarea a peste 250 de amenzi primite in Bucuresti din mai 2017 pana in prezent, iar suma totala a acestora depaseste 52k euro. Cristian merge la judecatorie zilnic, fie pentru procesele sale sau pentru a-i asista pe cei amendati.


  Daca instantele din Romania nu ne vor da dreptate, vom merge la CEDO pentru ca este foarte important sa demonstram ca Jandarmeria este doar o unealta a politicului, care asculta si executa ordine indiferent de consecinte. Pe mine m-au calcat pe cap, m-au retinut cu orele in sectiile de politie, m-au bagat in duba cu buletinul in mana.

  Cel mai bun exemplu de abuz de forta, trait si inteles de tot mai multi cetateni dar si de cei din Parlamentul European, este 10 august. Nu cred ca s-a mai intamplat, dar eu am executat Jandarmeria pentru plata unor cheltuieli de judecata pe care le-am castigat in instanta.

  ONG-ul Evolutie in Institutie a promovat la ICCJ RIL- ul referitor la art.3 din Legea adunarilor publice. Cristian ne spune ca, indiferent daca raspunsul lor ingradeste protestul spontan desfasurat in fata unei institutii de interes public, reusita este aceea ca nimeni nu mai foloseste expresia „protest autorizat”, ci notificat.


  Un lucru cu care ma mandresc si putini il cunosc este acela ca am reusit sa fac demersurile necesare schimbarii vechilor porti de la metrou (turnicheti), pentru ca erau periculoase pentru zecile de mii de cetateni care folosesc acest mijloc de transport in comun. Sunt determinat sa fac ceva care sa conteze in Romania iar planul pe care il am este pe termen lung. Sunt genul de persoana care isi cauta dreptatea in instanta, de-asta consider extrem de important ca justitia sa ramana independenta.

  Mi se pare util si important ca oamenii sa nu cedeze in fata acestor tactici de intimidare si de coercitie ale jandarmilor. Am in plan sa reusesc schimbarea legii adunarilor publice ( din 1991) si alinierea acesteia la legislatia europeana, care ofera libertati si drepturi protestatarilor pasnici. Un alt punct important este desfiintarea Jandarmeriei.

  Inchei cu ceva amuzant: sunt din vestitul judet Teleorman!”

  Dintre subiectele discutate in cadrul emisiunii live cu Cristian-Mihai Dide :

  – Importanta implicarii Civice
  – Protestele de stradă ca formă de participare Civica
  – Vot vs. Protest
  – Decizia nr. 19/15 Octombrie 2018 a ICCJ, referitoare la interzicerea protestelor spontane

  Va invitam sa vizualizati emisiunea aici.

  Sponsorii emisiunii: Polti Romania, e-cloth Romania

  Trei meserii, spune domnul Gabriel Liiceanu, poate avea și e bine să aibă un om care trăiește într-o societate ce se vrea: meseria ca profesiune, meseria de cetățean și meseria de om în lume. A tinde, în democrație – căci numai acolo este posibil așa ceva – către acest cumul la purtător cu granițe mișcătoare este garanția că lucrurile au o semnificativă șansă în minus să nu derapeze. Pornind de la aceste fraze s-a nascut formatul marca Bizilive TV „Antreprenoriat Social „. Acest format isi propune sa ofere concret un set de instrumente legale dedicate frontului civic. O cale pe care NOI, TU, putem sa o urmam pentru a construi o societate civila organizata, puternica si responsabila. Evident, tot ce este in jurul nostru sunt rezultatele noastre, pe care trebuie sa ni le asumam si sa le modificam cat mai repede, atat in plan mental cat si in plan fizic, cu actiuni specifice. Echipa noastra isi propune sa aduca in fata publicului modele de Antreprenoriat Civic, organizatii si campanii #Smart de implicare sociala, care pot incuraja dezvoltarea Antreprenoriatului Civic, curent care a luat avant si in Romania.
  Ne dorim sa crestem impreuna cu voi ecosisteme de Antreprenoriat Civic, care sa genereze educatie civica si cultura sociala.