Antreprenoriat Civic cu Dragos Dragoteanu | Antreprenor

Dragos Dragoteanu – Taur – 1968, „decrețel” pur-sânge 100% antreprenor ne povesteste despre el si parcursul sau pana la a deveni antreprenor, precum si despre importanta implicarii civice. Cititi povestea lui Dragos mai jos.

„Pentru mine, să fii de la țară este o onoare. Să ajungi orășean este un privilegiu. Sunt un om pragmatic, dar visurile pe care le am mi-au decis întotdeauna direcțiile înspre care să îmi croiesc drumul, cu muncă, hotărâre și tenacitate.”

Când eram mic, părinții mei, ingineri agronomi, m-au pus să cresc porci. Fără să știe, așa m-au învățat și să visez. Pentru că atunci când stăteam cu animalele, mă așezam uneori pe spate, în iarbă, și priveam avioanele în zbor. Le urmăream și visam cu ochii deschiși că o să mă fac mare și o să cutreier și eu lumea în lung și în lat. Și așa s-a întâmplat: până acum, am vizitat 105 țări!

Am copilărit în orașul Câmpulung Muscel și m-am bucurat de atitudinea protectoare a fratelui și a părinților mei. Caracterul meu bătăios m-a ajutat să stau pe propriile mele picioare de la o vârstă fragedă și să devin independent financiar încă de când eram elev.
Am absolvit liceul „Dinicu Golescu” în orașul natal și apoi, în București, Facultatea de Zootehnie din cadrul Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu”.

În anul 2, am primit un premiu național la Biochimie, care s-a materializat printr-un schimb de experiență la Universitatea Leuven, din Belgia. Acest lucru nu m-a împiedicat ca în anul 3 de facultate să rămân repetent, dar asta nu înseamnă că am pierdut timpul.

Caracterul meu întreprinzător mi-a permis să profit de ocazie ca să mă îndrept spre business: am început să fac comerț cu produse din China și Polonia, între 1990 și 1994 (celebra bișniță „internațională”). Atunci când mărfurile pe care le aduceam din aceste țări nu au mai avut căutare, am înființat firma de tranzacții imobiliare Euroest, în aprilie 1994, când s-a născut și primul meu copil.

Am făcut armata la infanterie (T.R. – termen redus) și am trei copii, pe care îi consider adevărata mea bogăție. Am participat, de-a lungul vieții mele de adult, la peste o sută de workshop-uri de dezvoltare personală și pentru evoluție profesională și sunt la rândul meu speaker motivațional. Am ținut prelegeri în București și în alte orașe din țară, atât pentru elevi și studenți, cât și pentru profesioniști din domeniul imobiliar și din zona antreprenorială și economică (Romania Business Leaders). Am lucrat exclusiv în mediul privat pentru propriile firme, iar în acest moment sunt asociat în două companii de succes: Euroest Invest și Fast Parking.

Sunt autorul a peste 200 de articole și editoriale pe marginea unor subiecte din sfera economiei și antreprenoriatului, apărute în publicații precum ZF.ro, ziare.com sau contributors.ro.

Am fost invitat în numeroase emisiuni de radio și tv cu profil economic și antreprenorial, unde am discutat despre mediul privat și am făcut analize ample pe marginea situației din diferite domenii de piață, inclusiv în calitate de Președinte al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare.

În 2004, am reușit să obțin un premiu internațional pentru performanțele companiei Euroest. În 25 de ani, am făcut peste 5.000 de tranzacții imobiliare de succes, fără incidente juridice sau de orice altă natură.

Odată cu începerea crizei din 2009, m-am reorientat înspre administrarea de parcări private în zone ultracentrale, acesta fiind business-ul meu principal acum. Dețin mai multe locuri de parcare private în Piața Victoriei decât deține Primăria Municipiului București, iar firma Fast Parking este lider în domeniul gestionării parcărilor private în România, cu o cifră de afaceri și cu un profit mai mari decât PMB, care gestionează 3.000 de locuri de parcare la nivel de capitală (peste 1 milion de euro încasări în 2018).

Dorința să intru în politică/administrație publică mi-a apărut natural, în momentul în care am decis că am acumulat suficientă experiență de viață și antreprenorială încât să pot aduce plus-valoare în zona unde se iau decizii pentru a le oferi oamenilor un trai mai bun.
Oricine se uită, în paralel, la domeniul privat și la sectorul public din România, poate observa cu ușurință o disonanță uriașă în favoarea celui dintâi.

Consider că, în România, avem în sfârșit un climat politic și social care le permite oamenilor de afaceri demni, ambițioși, cu viziune și cu un plan să își pună resursele în slujba publicului. De aceea, îmi doresc să fiu unul dintre primii oameni de afaceri autohtoni care transferă succesul zonei private în spațiul public. Consider că o comunitate, mai ales așa cum este un sector al capitalei, trebuie condusă de cineva cu abilități manageriale, de un antreprenor de succes care să administreze problemele primăriei ca și cum ar fi o companie unde cetățenii sunt acționari exclusivi. Investiția lor în primărie este reprezentată de taxele și impozitele pe care le plătesc an de an. Locuitorii sectorului 6 sunt îndreptățiți să primească, în schimb, servicii și investiții de care să beneficieze direct prin creșterea calității vieții.

Am aflat din aceasta emisiune despre:

– Trecerea de la antreprenor privat in administratia publica
– Cum se transferă succesul zonei private în spațiul public
– Mobilitatea urbana si nevoile social-culturale ale comunitatii
– Progresul tehnologic si evolutia digitala in administratia publica
– Profilul unui bun „Gospodar”
– Bucuresti, capitala europeana

Related Articles