Calea de mijloc cu Adela Hanafi | Președinte Asociaţia CONIL

0
170

Va invităm la o noua ediție #live a emisiunii “Calea de Mijloc”.
O lume mai pregatită pentru nevoile unei planete interconectate.
Firește, pentru a supravieţui, ar fi bine să recunoaștem ce nu merge bine. Insă pentru a progresa, ar fi bine să urmăm repere morale, concepte și principii de viaţă care au trecut testul timpului, care oferă un viitor comun mai bun pentru toţi și orientat către ceea ce este bine în lume.

Invitată specială: Adela Hanafi, Președinte Asociatia CONIL

Din cuprinsul emisiunii:

Ce înseamnă copil cu CES sau cerinţe educaţionale speciale?
Cum a fost viata alaturi de Kuky și ce probleme a întâmpinat în copilaria lui?
Cum ajută concret la integrarea copiilor cu CES
Au parintii nevoie de consiliere și terapie?
Ce campanii deruleaza Asociatia în prezent și câti beneficiari sunt?

Despre Adela si Kuky

A fost odată……ca niciodată o tânără ambiţioasă care urma un MBA în Economie tocmai în Cairo, acolo unde tatăl ei primise un post în cadrul ambasadei. Nimic din deschiderea pe care i-o ofereau Adelei pregatirea la o astfel de universitate chiar in anii 90, nu aveau sa prevesteasca ceea ce va urma…
Adela a ales ca, pe perioada vacantelor, asa cum erau dirijati incă din primii ani de studii, să facă voluntariat, ea find atrasă de zona copiilor cu nevoi speciale… Astfel, parca ca o pregătire a celor ce urmau să vină, Adela a ales ca verile să si le petreaca ca voluntar în cadrul unei școli speciale din Cairo.
Atrasa de zona in care era atata nevoie, Adela si-a daruit bucatele de suflet copiilor pe care ii ajuta fie la teme, fie in activitatile extracurriculare propuse, primind la randul sau pretenia si deschiderea acestor copii speciali, zambetul lor de multumire.
La acea vreme, Adela nici nu bănuia pe atunci că experinţa de acolo îi va schimba definitiv destinul.
Odată încheiate studiile, Adela s-a reîntors acasă, nu singură însă ci alături de soțul ei, un fost coleg de facultate cu care a trait o frumoasă poveste de iubire…
La nici 24 de ani, în 1996, povestea de iubire a dat nastere unei comori, unei mogaldete in care batea cea mai mare si puternică inima, inima lui Kuky. Luna august a anului 1996 a adus cu cea cea mai fericită zi din viata Adelei, ziua nasterii lui Kuky.
Sigur că imediat dupa nastere, Adela avut un prim soc, gasindu-l la cateva ore de la nastere in incubator, cu perfuzii in zona craniană, fara nici un fel de pregatire anterioară…Avea sa afle mai tarziu, in urma investigatiilor, faptul că baietelul ei suferise la nastere o hipoxie….
Odată cu trecerea primilor doi ani din viaţa băieţelului, Adela si familia ei au început să realizeze că el este diferit faţă de ceilalţi copii. După consultarea mai multor specialişti si a realizarii unor variate teste, a venit şi diagnosticul: ADHD într-o formă severă și un retard mediu, afectiuni care îl împiedicau pe Kuky să facă achiziţii cognitive in ritmul varstei biologice.

Kuky a fost diagnosticat oficial în jurul vârstei de 2 ani, însă în sufletul sau Adela a simțit încă de la naștere că el este cu adevărat un copil SPECIAL!

Astfel, încet încet, fără voia lor, Kuky nu a putut fi alături de copii de vârsta lui, să se bucure de savurarea unei prăjituri într-o cofetărie, de freamătul parcurilor în serile de vară. Așa a început, incet, incet, condamnarea lor la izolare…. Numai o mamă poate sti ce este in sufletul ei, atunci cand isi vede copilul respins, neacceptat, stigmatizat…intr-un cuvant izolat şi respins de societate, fără respectarea drepturilor si demnitatilor sale.
Ani de zile Adela a batut la usile diverselor institutii de invatamant, gradinite si scoli, atat publice cat si private, asta pentru ca nu a acceptat nici o clipa condamnarea fiului sau la izolare. Solutia propusă parintilor si copiilor de societatea romaneasca a anilor 98-2000… Usi dupa usi ii erau inchise in nas Adelei, de cele mai multe ori insotite si de ingandarea unor cuvine care săpau adanc in sufletul Adelei si al lui Kuky…nu primim handicapati.
Si atunci, undeva prin anul 2005, pe cand Kuky avea deja 9 ani si frecventa cursurile unei scoli speciale de stat, Adela si-a aminit de experienta sa de voluntar si, cu sprijinul familiei, decide sa infiinteze o gradinită pentru toti copiii, o lume altfel, o lume in care toti copiii sunt egali si in care sa se bucure de respectarea drepturilor lor… Astfel, in 2005, Adela deschide prima gradinita CONIL, un loc in care din prima clipă a batut, alaturi de inima ei, inima lui Kuky !