More

  Cele mai frecvente probleme identificate in Termenii si Conditiile shop-urilor online!

  Afla din video cele mai frecvente probleme identificate in Termenii si Conditiile shop-urilor online de la Av Georgiana Trifan Head of Ecommerce Department.

  Pe platforma de e-commerce pe care sunt puse la dispozitie bunuri sau servicii trebuie sa existe, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic si in masura in care avem in vedere comertul electronic business-to-consumer, cu cele curpinse in Ordonanta de Urgenta nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, o serie de informatii pe care le regasim, de regula, in documentul numit Termeni si Conditii: informatii privind vanzatorul, principalele caracteristici ale produselor si serviciilor comercializate, exercitarea dreptului de retragere din contractul la distanta sau dupa caz, exceptarea de la dreptul de la acest drept in conditiile legii, modalitati de plata, livrare, informatii despre garantia legala privind conformitatea produselor ori posibilitatea si modalitatea de a recurge la un mecanism extrajudiciar de depunere si solutionare a reclamatiilor caruia i se supune profesionistul.

  https://www.facebook.com/biziliveTV/photos/a.814529492223007/814529698889653/?type=3&theater

  Gazda emisiunii este Elena Grecu, avocat partener la SCA Grecu și Asociații, autoare si coautoare a cartilor “Marcile comunitare”, “Ghidul contractelor pentru antreprenori” si “Cum sa te promovezi in mod legal sau Dreptul publicitatii”. La sfarsitul anului 2018, Societatea civilă de avocați Grecu și Asociații coordonata de Elena, a primit premiul pentru proprietate intelectuală în cadrul Galei Premiilor The Times/Legal Innovation.

   

  In cadrul emisiunii s-au  discutat  urmatoarele aspecte:

  • Magazinele online. Ce reprezinta Termenii si Conditiile unui site;
  • De este necesara pagina Termeni si Conditii pe site; Ce trebuie sa contina aceasta?
  • Politica de retur, politica de livrare, politica de plati, garantii, dreptul de retragere, politica de confidentialitate, politica de cookies, si alte elemente esentiale ale Termenilor si conditiilor;
  • Auditul de legalitate a unui site;
  • Cele mai frecvente probleme identificate in Termenii si Conditiile shop-urilor online;
  • Ce autoritati sunt responsabile de controlul magazinelor online?

  https://www.facebook.com/biziliveTV/photos/a.814529492223007/814530322222924/?type=3&theater

  Invitata emisiunii a fost dra. Avocat Georgiana Trifan care deține o diplomă de master în Dreptul muncii, relații de muncă și industriale și una în Drept Fiscal si este Head of Ecommerce Department in cadrul Societatii de avocati Grecu si Asociatii. Activitatea profesională a drei. Avocat Georgiana Trifan se desfășoară preponderent în domeniul protecției datelor cu caracter personal, dreptului publicității și al consumatorului, sănătate & farma, oferind consultanță juridică și reprezentare în fața autorităților și a instanțelor de judecată clienților din variate domenii.

   

  Indiferent de forma pe care o imbraca, respectiv: Business-to Business, Business-to-Consumer, Consumer-to-Business, Consumer-to-Consumer, comertul electronic a inregistrat  un ritm de crestere accelerat, statisticile aratand fapul ca aproximativ 50% din magazinele online au aparut in ultimii cinci ani.

  O problema care afecteaza insa piata de e-commerce este protectia consumatorilor. Asadar, este necesar ca partea legala sa fie in topul prioritatilor pentru un detinator al unei platforme e-commerce. Lipsa unor informatii cu privire la furnizori, la conditiile de retragere din contract ori cele de acordare a garantiilor reprezinta doar cateva aspecte care, pe langa faptul ca pot constitui fapte care incalca dispozitiile legale aplicabile, afecteaza increderea in tranzactiile electronice.

  https://www.facebook.com/biziliveTV/photos/a.814529492223007/814530625556227/?type=3&theater

  Documentul Termeni si Conditii ar trebui sa evite o formulare generala care sa permita interpretari in favoarea sau dupa caz, in defavoarea vanzatorului, fiind esentiala particularizarea prin raportare la specificul magazinului online. Trebuie constientizat faptul ca anumite aspecte precum politica proprie de livrare, retur, plata, garantie, confidentialitatea datelor etc, in functie de modul in care sunt gandite si expuse, demonstreaza nu doar conformarea la dispozitiile legale aplicabile, ci pot constitui un adevarat avantaj competitiv.

   

  Nerespectarea obligatiilor legale in materie de informare a destinatarului, in special in cazul in care avem in vedere modelul business-to-consumer, prezinta riscul unor eventuale sanctiuni din partea autoritatilor competente atat in materia protectiei consumatorilor cat si in cea a protectiei datelor cu caracter personal. Principala problema care expune profesionistii unor riscuri ridicate in online este necunoasterea cadrului legal aplicabil segmentului de e-commerce care reprezinta o imbinare a cel putin trei domenii: comertul electronic, protectia consumatorilor si protectia datelor cu caracter personal. Cunoasterea, in prima faza, a cadrului legal aplicabil comertului electronic practicat, urmata de constientizarea importantei serviciilor oferite cumparatorilor post-vanzare, spre exemplu- livrare, conditii de retur, consultata si service etc, pot aduce un plus activitatii de comert desfasurata pe platforma online.

  Av. Georgiana Trifan, Societatea de avocati Grecu si Asociatii

   

  Va invitam sa urmariti ultimele editii video Atelelier Juridic