Acasă Stiri DILIGENTA IN INCHEIEREA CONTRACTELOR – CUM SA FACI PROPRIUL DUE DILLIGENCE

DILIGENTA IN INCHEIEREA CONTRACTELOR – CUM SA FACI PROPRIUL DUE DILLIGENCE

DILIGENTA IN INCHEIEREA CONTRACTELOR – CUM SA FACI PROPRIUL DUE DILLIGENCE

 

Este un fapt binecunoscut acela ca, pe masura ce un contract este mai bine intocmit, cu atat beneficiile pe care el le aduce partilor contractuale sunt mai mari, cu sanse mai ridicate de realizare completa a obligatiilor asteptate, atat de o parte, cat si de cealalta.

Insa, este la fel de cunoscut si faptul ca instantele judecatoresti sunt supra-saturate de litigii pornite de la contracte gresit (sau nu suficient de atent) intocmite, precum si acela ca un contract gresit intocmit reprezinta un surplus nedorit de batai de cap (mai ales  pentru antreprenori).

Concluzia acestei scurte introduceri este aceea ca, pentru a ne usura si facilita existenta unor relatii contractuale benefice, este foarte important sa avem la baza un contract pregatit, intocmit si executat corect.

Este greu de aratat intr-un singur articol tot ce trebuie sa contina un astfel de contract, insa in acest articol vom prezenta o regula simpla, pe care sa o aveti in vedere atunci cand demarati si/sau continuati o relatie contractuala:

 

Ai grija cu cine devii partener!

 

Se spune ca „paza buna pazeste primejdia rea” sau ca „better safe than sorry” si e foarte adevarat faptul ca aceste reguli au aplicabilitate si in relatiile contractuale dintre profesionisti.

Este mult mai simplu sa concluzionezi ca nu poti avea o relatie contractuala de parteneriat cu o anumita persoana inainte de a fi legat de un contract, decat la mult timp dupa asta, cand multe lucruri e posibil sa nu mai poata fi reparate.

Care este, deci solutia? Cum putem sti cu cine sa devenim parteneri contractuali si cu cine nu?

O metoda 100% sigura nu exista, insa concretizarea practica a sfatului numarul 1 din acest articol este sa efectuati un minim de diligente inainte de a semna contractul.

Cel mai recomandat este sa apelati la profesionisti specializati in analiza financiara, care, contra cost, va vor emite un raport ce are la baza date istorice referitoare la societatea in discutie, precum si la fondatori, asociati si administratori, care ar trebui sa fie suficient de lamuritor, astfel incat sa stiti cu cine urmeaza sa contractati si, sigur, sa puteti decide daca este sau nu o solutie buna.

Daca insa nu dispuneti (inca) de resursele necesare pentru a bugeta si un abonament asemanator celui referit mai sus, nu disperati! Investind putin timp, veti putea afla singuri toate informatiile de care aveti mai nevoie. Eu numesc acest process „Minimum due dilligence”.

Minimum due dilligence se realizeaza pe 3 niveluri: (1) informatii inregistrate in Registrul Comertului, (2) litigii si (3) informatii financiare.

  • Informatii inregistrate in Registrul Comertului

Pentru a avea acces la informatiile din Registrul Comertului, trebuie sa aveti un cont pe www.portal.onrc.ro si sa il alimentati cu o suma de bani suficienta (300 RON ar trebui sa fie suficient pentru inceput).

Cum vom lucra? Intai vom scoate un raport pentru compania care ar urma sa ne devina partener.  Printre multe alte informatii interesante, acest raport ne va da date despre structura asociativa/actionariala, precum si despre board. De asemenea, vom sti care este structura punctelor de lucru ale companiei, precum si care sunt activitatile din care aceasta realizeaza venit (codurile CAEN autorizate la sediul social/punctele de lucru/terti).

Un al doilea pas va fi sa notam numele asociatilor/actionarilor/membrilor board-ului, urmand sa continuam cautarea in Registrul Comertului, dupa coordonatele nume + prenume/denumire + data nasterii/CUI (apare in extrasul obtinut anterior), dupa fiecare persoana fizica/juridica in parte, urmarind a se observa in cadrul caror alte companii ocupa aceste persoane pozitii similare, pentru a vedea astfel care este statusul si pentru aceste companii.

In urma acestui prim pas, va trebui sa avem doua liste: o lista cu asociatii/actionarii/membrii board-ului si o lista cu societatile in care acestia sunt implicati, obtinand pentru fiecare dintre acestea cate un raport similar cu cel initial obtinut.

Practic, avem o imagine de ansamblu referitoare la cine sunt de fapt persoanele cu care vom intra in raportul contractual – beneficiarii reali ai relatiei cu firma noastra.

  • Informatii despre litigii, in special proceduri de insolventa si executari silite

Al doilea pas este extrem de important, intrucat la finalul sau vom putea sti daca partenerul contractual sau persoanele care au interese in cadrul acestuia sunt urmarire silit, sau daca exista actiuni deschise impotriva lor prin care li se cere sa execute anumite contracte (in general plati din contracte).

Pentru acest pas, se va accesa www.portal.just.ro si se va efectua o cautare, in primul rand dupa compania care ar urma sa apara in contract si, ulterior, dupa fiecare pozitie din cele doua liste de mai sus.

Portalul instantelor arata toate litigiile in care este implicata o persoana fizica ori juridica. In cautarea noastra insa vom urmari in mod special litigiile avand ca obiect recuperare de creante, incuviintare executare silita sau dosare in care se cere insolventa societatii, insa este bine sa se arunce un ochi critic si cu privire la obiectul altor cauze.

La finalul acestui punct vom putea sti, cu o rata de eroare destul de scazuta, daca viitorul partener contractual are o conduita generala profesionista, ori nu, ghidandu-ne dupa numarul de procese in care i se cere sa isi execute obligatiile.

Daca discutam despre unul sau mai multe procese pe rol in care se cere deschiderea procedurii insolventei, este indicat sa cerem lamuriri suplimentare, insa o conduita contractuala corecta ar fi dus la o informare prealabila cu privire la acest aspect, deci, si in acest caz, semnele nu sunt favorabile.

 

  • Situatiile financiare

Pe website-ul www.mfinante.gov.ro, la sectiunea Informatii Fiscale si bilanturi, vom regasi rezultatele ultimelor exercitii financiare, astfel incat vom sti daca statusul financiar este in crestere sau in scadere si vom vedea cat este de „roz”.

Recomandarea este ca si aceasta verificare sa aiba in vedere listele intocmite la primul punct.

 

In fine, diligenta pre-contractuala este un aspect important in generarea unei relatii parteneriale de succes, deci, chiar daca acest proces poate implica o serie de resurse (financiare/de timp), este indicat sa il urmati cu regularitate, inainte de demararea oricaror parteneriate.

 

Av. Alexandru Teodorescu

SCA Grecu si Asociatii

 

 

Urmăreste ultimele episoade – Atelier Juridic

Constantin Paraschivhttps://www.bizilive.ro/
Constantin Paraschiv este antreprenor si co-fondator BiziLIVE TV. Misiunea sa este să creeze valoare pe termen lung pentru organizații și clienți.

Latest articles

video

Antreprenoriat & StartUp cu Alex Pană | Co Fondator Cleany

Antreprenoriat & StartUp cu Alex Pană | Co Fondator Cleany. Alex Pana a fondat Cleany, impreuna cu Alex Nicoara si Dan Valentin Bînă. Cleany este prima...
video

Antreprenoriat & StartUp cu Sorin Faur | Fondator Academia de HR

Antreprenoriat & StartUp cu Sorin Faur | Fondator Academia de HR. Sorin Faur este Expert Resurse Umane, Antreprenor, Fondator la Academia de HR - Recrutare...
video

Antreprenoriat & StartUp cu Anastasia Staicu | Seneca Anticafe

Antreprenoriat & StartUp cu Anastasia Staicu | Seneca Anticafe. Anastasia Staicu este Fondator Seneca AntiCafe. Ca vicepresedinte al Asociatiei SNK, permanent lucrez impreuna cu superechipa Seneca...
video

ImoBizi cu Madalina Vasile | Broker/Owner Re/max Properties

ImoBizi cu Madalina Vasile | Broker/Owner Re/max Properties. Madalina Vasile este Broker/Owner RE/MAX Properties. Formarea mea profesionala nu are nici o legatura cu domeniul in care...
Informații de business, studii de caz și rezumatul emisiunilor TV! Abonează-te GRATUIT