More

  Educatie Financiara cu Andrei Buruiana – BCR Pensii – Pensiile in Romania. Intre mit si realitate

  Economisirea este foarte importanta, mai ales intr-o tara care sufera de consumerism. Independenta financiara presupune gestionarea rationala a banilor de care dispunem. 

  Educatie Financiara este formatul BiziLive TV prin care ne dorim cresterea nivelului de prosperitate in Romania, mai intai pentru persoanele fizice si, in mod indirect, pentru mediul economic. Ultimele topuri mondiale, plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa si pe locul 124 din 146 mondial, in ceea ce priveste notiunile de educatie financiara.

  Plecand de la aceste date, misiunea noastra este de a contribui cu solutii si idei practice prin care sa sprijinim pe cei de acasa, intr-un format in care sa asezam in acelasi ring, atat specialistii din domeniul educatiei financiare cat si pe cei care doresc un stil de viata echilibrat si un mediu economic competitiv. Pentru a intalni aceste obiective, vom aduce invitati cu experienta, care au testat si implementat cele mai bune metode a-ti atinge obiectivele financiare dar si de viata in general.

  Invitatul nostru la emisiunea din 15 noiembrie a fost Dan Andrei Buruiana. Dan si-a inceput cariera inca de pe bancile facultatii ca Expert Financiar intr-o companie germana de consultanta. Criza financiara globala l-a prins in domeniul financiar-bancar lucrand in arii precum Business Planning & Analysis Private Banking. Intrarea in grupul BCR a insemnat specializarea pe produse de economisire și investitii destinate persoanelor fizice, pornind de la tranzactionarea titlurilor de stat, continuand cu produsele de asigurare și ale pietei de capital pana la solutii mai sofisticate precum platforma de instrumente financiare derivate. In prezent, coordoneaza activitatea de vanzari pensii private in BCR Pensii si este unul dintre cei mai activi profesori de educatie financiara al grupului BCR.

  Este foarte important ca toata lumea sa se informeze in legatura cu pensiile. Conform unui sondaj realizat recent de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), 70% din respondenti au afirmat ca stiu despre pilonul II de pensii, care reprezinta sistemul de pensii obligatorii administrate privat. In schimb, aproximativ 7% din populatia eligibila din Romania participa la pilonul III de pensii, care este facultativ.

  Unul dintre miturile care circula despre piloanele de pensii este acela ca pensiile private nu sunt asa de profitabile. Trebuie avut in vedere ca orice investitie poate avea un randament mai mic sau mai mare in functie e gradul de risc asumat.


  In urma rapoartelor, putem afirma ca pensiile private au livrat in Romania. De cand s-au infiintat, de exemplu pilonul II a avut un randament mediu anualizat de aproximativ 8,5%, iar pilonul III 6.47%. Un bun punct de referinta pentru a compara aceste rate este rata inflatiei.

  Un alt mit este teama ca fondurile de pensii ar putea sa dea faliment. Fondurile de Pensii nu se combina din punct de vedere contabil cu Administratorii Fondurilor de Pensii. In cadrul Fondurilor de Pensii, banii sunt depusi intr-un fond comun de catre participanti. Administratorii nu fac decat sa incerce sa aduca o valoare adaugata acestor economii, pe baza experientei lor. Administratorii au contabilitate separata de Fondurile de Pensii. In plus, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) aduce mai multa siguranta prin introducerea unor reglementari si norme. Fondurile de pensii sunt monitorizate atent – daca timp de 4 trimestre consecutiv sunt sub valoarea minima calculata de norma ASF sunt luate anumite masuri pentru a asigura ca nu exista nicio pierdere pentru contributori.


  Este foarte important sa ne documentam si sa fim la curent cu noutatile din domeniul pensiilor. O sursa buna de avut in vedere sunt site-urile institutiilor – ASF Romania, APAPR.

  Dintre recomandarile utile oferite de Andrei pentru o viata independenta financiar, mentionam regula 50-30-20, o regula des mentionata in atelierele de educatie financiara. Acestea reprezinta niste procente conform carora este recomandat sa fie distribuit bugetul, astfel incat sa fie atinse toate elementele importante.

  • 50% din buget sa fie alocat nevoilor esentiale: utilitati, facturi, hrana
  • 30% putem aloca zonei de confort psihologic: hobby-uri, haine
  • 20% trebuie sa fie economisiti

  Dintre subiectele discutate in cadrul emisiunii live*:

  • Principalele mituri ale pensiilor din Romania
  • Cum functioneaza sistemul public de pensii: Pilon I, Pilon II, Pilon III
  • Cum aflam ce bani vom incasa la pensie
  • Principalele greseli financiare care genereaza lipsa banilor la batranete
  • De ce sunt pensiile private o optiune
  • Recomandari pentru o viata independenta financiar

  Pentru a viziona emisiunea, click aici.

  *Opiniile sunt ale invitatului si nu reflecta/angajeaza opinia BCR Pensii.

  Realizator si moderator: Istrate Adriana

  Sponsori emisiune: Polti Romaniae-cloth Romania