More

  Istorie Universala & Mitologie cu Andreea Tincea

  Va invitam la o noua editie #live a emisiunii Istorie Universala si Mitologie.
  Cel mai nou format de emisiune realizat impreuna cu Editura Herald, care se doreste a fi un instrument de popularizare a istoriei, atat pentru cei pasionati de acest domeniu cat si pentru cei tineri.
  Vom aborda subiecte variate din mitologie, istorie, arheologie, simbolistica.
  Istoria este insasi viata unei natiuni, un popor fara istorie este un popor fara viitor. De aceea este foarte important sa ne cunoastem istoria adevarata, iar acum avem acces la aceste informatii si resurse prin intermediul cartilor.
  Cunoasterea istoriei inseamna inainte de toate respect fata de inaintasii nostri.

  Invitata speciala: Andreea Tincea

  Este jurnalist de cultura, Senior Editor la Editura Herald si muzician. Are o experienta de peste 15 ani in domeniul comunicarii si organizarii de evenimente in domeniul cultural, al dezvoltării personale si in domeniul umanitar. Este coordonatorul colectiei Bibliotheca Orientalis dezvoltata de Editura Herald.

  Din cuprinsul emisiunii:

  Mitologie egipteana | Despre miturile lui Isis si Osiris

  Desi este una dintre cele mai longevive religii din istoria omenirii (mitologia si religia egipteana) – inceputurile ei situandu-se, aproximativ, in mileniul al IV-lea i.Hr. sau, poate, la o data si mai indepartata, in Epoca Predinastica – nu exista nicio relatare detaliata in textele si inscriptiile din piramide care sa contina o prezentare completa a mitului osirian. Iata de ce textul lui Plutarh are o importanta capitala pentru oricine studiaza aceasta cultura. Reunind elemente din traditia egipteana, precum si unele informatii furnizate de autorii care au scris inaintea lui despre Egipt, adunand informatii pretioase, bucata cu bucata, Plutarh reuseste sa reconstituie mitul zeului, asa cum Isis insasi a adunat si a pus laolalta bucatile din trupul lui Osiris, reconstruindu-l.

  Alexandre Moret cerceteaza Textele piramidelor aducand marturii despre ceremoniile sacre din templele Egiptului si argumentand cum influenta lor a traversat timpul: in sanctuarele osiriene se desfasurau atat riturile obisnuite de adorare a zeilor, figuri profund conectate cu natura, cat si ceremonii speciale, Misteriile. Semnificatia lor a fost rezervata mai intai elitelor de preoti si initiati, pentru ca mai tarziu sa devina parte din tesatura culturala a lumii, prin ceremonii populare de strada, alegorii de carnaval si drame liturgice. In limbajul egiptean cuvintele seshtau, „misterii” si akhu, „lucruri sacre, glorioase, folositoare” vorbesc despre rituri, puneri in scena, gesturi, simboluri si imnuri care, inchinate unui zeu sau savarsite in beneficiul unui om, puteau sa il transfigureze pe acesta in fiinta sacra, sakhu. Calatorind intre viata si moarte, luand identitatea lui Osirirs, inarmat cu obiecte si cuvinte magice, omul iese intotdeauna invingator, renascand intr-o noua viata.