More

  Istorie Universala & Mitologie cu Lector univ dr. Alexandra Lițu

  Va invitam la o noua editie a emisiunii Istorie Universala si Mitologie.
  Cel mai nou format de emisiune realizat impreuna cu Editura Herald, care se doreste a fi un instrument de popularizare a istoriei, atat pentru cei pasionati de acest domeniu cat si pentru cei tineri.
  Vom aborda subiecte variate din mitologie, istorie, arheologie, simbolistica.
  Istoria este insasi viata unei natiuni, un popor fara istorie este un popor fara viitor. De aceea este foarte important sa ne cunoastem istoria adevarata, iar acum avem acces la aceste informatii si resurse prin intermediul cartilor.
  Cunoasterea istoriei inseamna inainte de toate respect fata de inaintasii nostri.

  Invitata speciala: Alexandra Lițu lector univ. dr. la Facultatea de Istorie, Universitatea din București.

  Din cuprinsul emisiunii: Spartanii – Civilizații Dispărute

  Despre Alexandra Lițu

  Este lector univ. dr. la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Licențiată în Filologie Clasică, după obținerea unui doctorat în istorie, s-a specializat în istoria Greciei Antice. Printre publicațiile sale, se numără volumele Dicționar de mitologie greco-romană (București, 2011, coordonator împreună cu Zoe Petre și Cătălin Pavel și coautor), Asklepios și Herakles la Kos. Configurări și identități (București, 2013), Herodot. Cele mai frumoase istorii (București, 2018, introducere, note și glosar). A publicat articole pe teme de istorie și arheologie greacă, precum și de receptare a Antichității în Evul Mediu și Renaștere. De un bun număr de ani, participă și la campanii de cercetare pe situl arheologic Histria.

  Apariția cărții lui Paul Cartledge este un adevărat eveniment cultural din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, Sparta și spartanii au câștigat în ultimii ani o mare notorietate inclusiv în spațiul culturii de masă contemporane prin filmele și jocurile de calculator dedicate lor. În al doilea rând, Paul Cartledge este, la ora actuală, autoritatea savantă mondială în ceea ce privește istoria Spartei. Spartanii este o carte redactată nu numai cu cea mai mare onestitate și calitate științifică, ci și cu gândul la cititorii nespecialiști, dar interesați să-i cunoască mai bine pe spartani și Sparta.

  Spartanii au ramas in istorie ca un popor de razboinici eroi, intruchipari ai unor valori cum ar fi datoria, disciplina, sacrificiul de sine si duritatea extrema. Aceasta carte, scrisa de unul dintre cei mai importanti experti din lume in ceea ce priveste Sparta, urmareste ascensiunea si decaderea societatii spartane si exploreaza imensa influenta pe care au avut-o spartanii atat asupra lumii lor cat si asupra vremurilor noastre.

  In timp ce Atena promova democratia, individualismul, cultura si societatea, marii lor rivali din Sparta au intrupat militarismul, totalitarismul, izolarea si represiunea brutala. Ce-i face, totusi, pe spartani sa fie atat de speciali si de ce legenda lor nu are moarte?
  Care erau valorile dupa care se ghida societatea greaca, in ansamblul ei, in acea perioada?

  Incercand sa gaseasca raspunsuri la toate aceste intrebari, Paul Cartledge aduce la viata figuri precum legendarul fondator Licurg si regele Leonidas, care au personificat eroismul atat de strans identificat cu aceasta cultura unica. Mai mult decat atat, aflam despre rolul neobisnuit de dominant si de puternic pe care il jucau femeile intr-o societate hiper-masculina. Bazat pe surse originale, Spartanii este cartea definitorie despre una dintre cele mai fascinante culturi ale Greciei antice.