Acasă Socio-Cultural Antreprenoriat Social Noul centru socio-medical HOSPICE, unic în România și regiune

Noul centru socio-medical HOSPICE, unic în România și regiune

Noul centru socio-medical HOSPICE , unic în România și regiune

 

Data de 21 Septembrie marchează o zi importantă pentru paliația pediatrică din România: la 121 de ani de la construcția sa în anul 1897, conacul din Adunații Copăceni donat către HOSPICE Casa Speranței de Familia Florescu (în anul 2012), devine un important centru socio-medical. Acesta este primul centru socio-medical din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile și familiilor acestora.

Centrul Socio-Medical de la Adunatii Copaceni Hospice Casa Sperantei
Centrul Socio-Medical de la Adunatii Copaceni Hospice Casa Sperantei

Reprezentanții familiei Florescu, prezenți la evenimentul inaugural, și-au manifestat bucuria de a vedea readus la viață conacul a cărui istorie a fost adesea încercată și care din 21 Septembrie va servi unui scop nobil, pus în slujba copiilor. “În numele familiei noastre, am dori să îi felicităm pe Graham Perolls şi echipa lui minunată pentru că au fructificat proiectul Copăceni.

Drumul a fost mai lung, dealul a fost mai abrupt, obstacolele imprevizibile. Dar rezultatul este că tinerii români care luptă cu boala cu mult curaj vor avea o viaţă mai bună, iar satisfacţia noastră este dincolo de cuvinte”, au transmis John şi Radu Florescu.

Centrul Socio-Medical de la Adunatii Copaceni Hospice Casa Sperantei
Centrul Socio-Medical de la Adunatii Copaceni Hospice Casa Sperantei

Centrul de la Adunaţii Copăceni a fost inaugurat după o investiţie totală de 1.7 milioane de euro, sumă provenită de la sponsorii şi donatorii care susţin cauza îngrijirii paliative. Din 2013, HOSPICE Casa Speranței a organizat numeroase campanii de fundraising pentru a putea derula și finaliza lucrările de renovare ale clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare.

 

Procesul a fost și mai dificil din cauză că principalul corp al domeniului, conacul, este clădire de patrimoniu, iar renovarea sa a trebuit făcută sub supravegherea Ministerului Culturii, care a impus păstrarea unor elemente în forma și aspectul lor original, elemente precum scara centrală de lemn sau arcada interioară principală a conacului.

În București și împrejurimi trăiesc peste 5.000 de copii cu prognostic de viață limitat. Peste 8.000 de părinţi sunt implicaţi în îngrijirea acestor copii bolnavi, dar nu beneficiază de o susținere adecvată, medicală, socială sau psihologică.

Centrul construit pe un domeniu de 6 hectare, cuprinde o unitate cu 12 paturi care oferă îngrijire paliativă copiilor, spaţii pentru activităţi educativ-terapeutice, şase apartamente sociale dedicate familiilor aflate în situaţii limită, un centru educaţional, un centru de zi pentru diferite terapii ocupaţionale, o clădire destinată activităţilor de kinetoterapie, o clădire destinată taberelor de vară, un centru de terapie pentru familii şi un centru educaţional destinat personalului medical. Cu o paletă vastă de terapii, de la cele clasice până la cele revoluționare, bazate pe tehnologie, noul centru HOSPICE este unic nu doar în România, ci și în regiune.

Mirela Nemtanu la deschiderea Centrului Hospice Socio-Medical din Adunatii Copaceni
Mirela Nemtanu la deschiderea Centrului Hospice Socio-Medical din Adunatii Copaceni

“În momentul de faţă, zona paliativă pediatrică, într-adevăr, cuprinde un spectru foarte larg, dar, din păcate, în ultimii ani vedem o incidenţă tot mai mare pe cazuri terminale la copii. Nu putem adresa, din păcate, aşa cum ne-am dorit, toate cazurile terminale şi, de aceea, acest centru ne ajută, pentru că acest centru are un ansamblu foarte mare, care oferă foarte multe posibilităţi pentru copii pe zona socială, educaţională, ludică, psihologică şi atunci scopul nostru este ca acei copii care au durată de viaţă mai lungă să-i adresăm în acest centru, astfel încât unitatea de la Bucureşti să poată rămâne pe zona terminală”, a declarat Mirela Nemţanu, director executiv HOSPICE.

Ea a precizat că există nişte criterii de eligibilitate şi de evaluare a oricărui caz. „Oricine ne poate accesa în orice moment, serviciile noastre sunt gratuite şi accesibile oricui, dar asta se face zilnic cu orice pacient care intră în grija noastră – este prima oară această evaluare holistică, a doua zi are loc şedinţa medicală, se discută cazurile şi se decide planul de tratament pentru fiecare pacient”, a explicat Mirela Nemţanu.

Spre deosebire de sistemul de stat, unde părinţii copiilor în faze terminale nu se pot interna alături de aceştia, aici există un adăpost dedicat familiilor, a adăugat ea.

„Majoritatea pacienţilor noştri sunt acei pacienţi care primesc sintagma ‘ne pare rău, nu se mai poate face nimic’. Cam în acel moment intervenim noi, pentru că mai sunt extrem de multe lucruri care se pot face și pe anumite tipologii de boli putem vorbi de ani de zile adăugați vieții pacienților. Practic, intervenţia paliatică prelungeşte viaţa pacientului şi oferă o viaţă mult îmbunătăţită”, a spus Mirela Nemţanu.

centrul hospice socio-medical de la adunatii copaceni 2018
centrul hospice socio-medical de la adunatii copaceni 2018

Când centrul va deveni funcţional la capacitate maximă, în fiecare an aproximativ 200 de copii vor fi îngrijiţi la noul centru Hospice. De asemenea, se vor organiza 2.000 de sesiuni de evaluare şi de terapie, iar circa 300 de copii vor participa la taberele de vară.

Zilnic, opt-zece copii/ grupă vor beneficia de îngrijirea necesară la acest centru, ei fiind consiliaţi de o echipă formată din medic pediatru, psiholog, asistent social, consilier spiritual, psihopedagog şi educator specializat sau terapeut ocupaţional pe partea de terapii, cât şi de voluntarii care vor lucra cu copiii pentru stimulare și intervenţie prin tehnologie.

deschiderea centrului socio-medical Hospice Casa Sperantei de la Adunatii Copaceni .

“M-am îndrăgostit de conacul de la Adunaţii Copăceni de prima oară când l-am văzut. Când m-am îndreptat spre conac, prin câmpurile de flori sălbatice, aproape puteam să îmi imaginez cum pacienţii noştri copii stau afară şi se bucură de natura frumoasă din jur.

Nu îmi venea să cred că familia Florescu dorea să doneze vechea reşedinţă de vară către HOSPICE, cu scopul de a ajuta copiii bolnavi şi vulnerabili. Şase ani mai târziu, conacul a fost restaurat şi readus la vechea sa glorie şi acum este pregătit să primescă pacienţíi copii afectaţi de boli limitatoare de viaţă şi pe familiile acestora, care au nevoie de tipul special de îngijire pe care Hospice o poate oferi. Vineri este o zi de sărbătoare pentru a recunoaşte generozitatea incredibilă a tuturor donatorilor care au făcut posibil ca acest proiect să devină realitate”, a declarat Graham Perolls, preşedinte fondator al Hospice Casa Speranţei. Graham Perolls este cel care, în urmă cu 26 de ani, a adus în România conceptul de îngrijire paliativă.

Printre oaspeții care au participat la eveniment, s-au numărat Principele Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, Dan Rusu (Primarul Comunei Adunații Copăceni), Prințul Grigore Ghyka, Dan Mihalache (ambasadorul României la Londra), Katharina Scheidereiter (coordonator al proiectelor de responsabilitate socială al Kaufland România).

Echipa Hospice Casa Sperantei la deschiderea Centrului Socio-Medical din Adunatii Copaceni 2018
Echipa Hospice Casa Sperantei la deschiderea Centrului Socio-Medical din Adunatii Copaceni 2018

HOSPICE Casa Speranţei îşi doreşte ca centrul de la Adunații Copăceni să devină în cel mai scurt timp un punct de referinţă în îngrijirea paliativă mondială.

Pentru echipamentele medicale, cumpărare medicamente şi instruire angajaţilor, fundaţia are în continuare nevoie de fonduri, costul anual de funcţionare fiind estimat la 400.000 de euro.

Companiile şi donatorii individuali care vor să sprijine acest demers pot găsi informaţii suplimentare pe site-ul fundaţiei.

Aceia care doresc să se implice pentru a susține funcționarea centrului HOSPICE de la Adunații Copăceni, pot face o donație astfel:

  1. direct în contul organizației, LEI: RO49 BPOS 8520 2606 441 RON01 Banc Post București, cu mențiunea ADUNAȚII COPĂCENI

  2. printr-un SMS la 8844, cu textul TIMP (2 euro / lunar)

Foto credite: HOSPICE Casa Speranței

 

 

 

Eliza Nitescuhttp://www.sunt-in-forma.ro
Eliza Nitescu CONSULTANT PENTRU AFACERI ȘI COMUNICARE A co-fondat un club de public speaking, este autorul unui manual de vorbit în public și a vorbit de 4 ori pe scena TEDx. Din 2013 ani s-a dedicat și voluntariatului în cadrul unui ONG care se ocupă de copiii cu diagnostic oncologic. Este pasionată de expedițiile la mare altitudine, motiv pentru care timpul său liber îl dedică antrenamentelor montane.

Latest articles

video

Antreprenoriat & StartUp cu Alex Pană | Co Fondator Cleany

Antreprenoriat & StartUp cu Alex Pană | Co Fondator Cleany. Alex Pana a fondat Cleany, impreuna cu Alex Nicoara si Dan Valentin Bînă. Cleany este prima...
video

Antreprenoriat & StartUp cu Sorin Faur | Fondator Academia de HR

Antreprenoriat & StartUp cu Sorin Faur | Fondator Academia de HR. Sorin Faur este Expert Resurse Umane, Antreprenor, Fondator la Academia de HR - Recrutare...
video

Antreprenoriat & StartUp cu Anastasia Staicu | Seneca Anticafe

Antreprenoriat & StartUp cu Anastasia Staicu | Seneca Anticafe. Anastasia Staicu este Fondator Seneca AntiCafe. Ca vicepresedinte al Asociatiei SNK, permanent lucrez impreuna cu superechipa Seneca...
video

ImoBizi cu Madalina Vasile | Broker/Owner Re/max Properties

ImoBizi cu Madalina Vasile | Broker/Owner Re/max Properties. Madalina Vasile este Broker/Owner RE/MAX Properties. Formarea mea profesionala nu are nici o legatura cu domeniul in care...
Informații de business, studii de caz și rezumatul emisiunilor TV! Abonează-te GRATUIT