More

  Ora de HR cu Alexandra Cernian, Trainer si Senior Consultant – Valoria Business Solutions

  Domeniile in care nu s-a ajuns la o posibilitate de a robotiza lucrurile sunt cele in care inca este nevoie de mintea umana. Deocamdata nu exista niciun robot care sa replice 100% functionarea mintii umane.

  Cel mai important este sa ramanem deschisi si sa ne adaptam contextului.

  #OradeHR” este o emisiune marca BiziLive TV realizata in coproductie cu Compania de Resurse Umane HR Gold.

  Prin intermediul proiectului “Ora de HR” ne dorim sa intelegem importanta resurselor umane in cadrul companiilor, sa identificam provocarile ce apar in sistem si sa vedem din practica, rapoarte, exemple concrete, care au fost solutiile sau care ar putea fi. Piata devine din ce in ce mai dificila, ne confruntam cu un deficit de personal in majoritatea domeniilor de activitate. Este momentul sa venim cu idei, solutii si impreuna sa incercam sa scriem o noua pagina in acest domeniu.

  Moderator Cristina Lixandru – Business Manager, HR Gold.

  Specialist ce activeaza din 2012 in domeniul resurselor umane. Pe parcursul celor 7 ani a interactionat cu multiple tipologii de posturi din majoritatea domeniilor de activitate, precum: bancar, BPO, it, auto, retail, FMGC, contabilitate, HR, inginerie.
  Se dedica cu pasiune activitatii pe care o desfasoara, hr-ul si antreprenoriatul contribuind la permanenta dezvoltare atat profesionala, cat si personala, dar mai ales la conturarea proiectului HR Gold.

  HR Gold este o agentie de recrutare personal ce se adreseaza tuturor companiilor ce sunt interesate sa isi externalizeze proiectele de recrutare si isi doresc identificarea candidatilor potriviti intr-un timp cat mai scurt.

  In fiecare emisiune ne propunem sa venim cu invitati care sa ne povesteasca din experienta lor: specialisti in domeniul hr, angajati, angajatori, antreprenori. La editia nr 18, invitata noastra a fost Alexandra Cernian.

  Alexandra Cernian, Trainer & Senior Consultant – Valoria Business Solutions, membru INACO.

  Alexandra este lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, senior consultant si trainer in digitalizare si expert evaluator in inovatie IT pentru Comisia Europeana. Este doctor in ingineria sistemelor, pasionata de inteligenta artificiala si isi doreste sa aduca inovatia si competitivitatea digitala aproape de public si de companiile din Romania. Ca vorbitor, si-a castigat deja locul pe scena evenimentelor TEDx, iar timpul liber il dedica echitiei.

  Cel mai mare punct de diferentiere dintre a patra revolutie industriala si celelalte trei de dinainte este ritmul cu care se intampla, viteza.

  Alexandra mentioneaza faptul ca pentru a fi scris Ghidul Meseriilor Viitorului s-a studiat foarte mult, s-a efectuat partea de documentare parcurgand rapoartele publicate de diverse companii de consultanta, studii de piata si marea surpriza a fost sa se constate ca exista diferente destul de mari in felul in care sunt abordate ipotezele sau perspectivele redate in acele rapoarte.

  Momentan inca nu este foarte clar pentru nimeni ce se va intampla, insa cert este ca vor fi niste meserii care vor disparea, in special cele care tin de rutina si poate de munca fizica in anumite domenii si care vor fi inlocuite de alte meserii in domenii, pe care poate acum nici nu le constientizam.

  Una dintre concluziile concluziile studiului publicate de Formul Economic Mondial este ca 65% dintre meseriile pentru care se pregatesc elevii in momentul de fata si cei care intra acum in scoala, inca nu exista, deci practic ei se pregatesc pentru ceva ce nu se stie exact ce va fi si atunci este normal sa ne punem problema ce o sa facem si cum ne pregatim, in asa fel incat sa fim siguri ca vom face fata provocarilor de la momentul respectiv.

  Din perspectiva resurselor umane un mesaj important ar fi ca una dintre aptitudinile esentiale pentru viitor va fi flexibilitatea mentala si adaptabilitatea in contextele noi. Resursa umana va trebui sa fie pregatita sa invete in permanenta, poate sa preia task-uri noi sau job-uri complet noi, care nu existau pana la momentul respectiv.

  In urma sondajelor efectuate a rezultat faptul ca elevii sunt interesati in speciali de job-uri in domenii precum: IT, medicina, pshiologie si mai putin interesati de domeniul juridic, educational.

  Cele mai extravagante meserii regasite in studiu: ghid turistic spatial, miner in spatiu, biogenetician, designer-ul de habitat virtual, consultant de fitness in realitate virtuala, ofiter de etica pentru roboti.

  Nu ne vor inlocui robotii in viitorul foarte apropiat, insa ar trebui sa profitam de progresul acesta tehnologic si sa scoateam tot ce se poate mai bun din el, in asa fel incat noua ca oameni sa ne ramana rolul uman pe care noi il avem in societate, in plan profesional si din toate punctele de vedere.

  Robotii vin si preiau job-uri pe care noi nu le indragim foarte mult.

  Ar fi bine pentru noi sa privim partea plina a paharului, sa ne gandim la ce aspecte pozitive poate aduce toata povestea asta cu digitalizarea, cu transformarea digitala, revolutia digitala ce ne poate aduce bun in viata noastra si inclusiv pe parte profesionala, si cred ca in felul acesta vom ramane deschisi la toate oportunitatile care apar.